Tárnics Bt. - dr. Babulka Péter

Népi orvoslás, (népi) gyógynövényismeret, fitoterápiaBEMUTATKOZÁS

OKTATÁS
KÖNYVEK
CIKKEK
KIÁLLÍTÁS
FILMEK

ELÉRHETŐSÉG
PARTNEREK

HERBINDEX
BLOG


Bemutatkozás

Dr. Babulka Péter - babulka.peter@gmail.com

1953-ban születtem, Budapesten. A Kertészeti Egyetem Gyógynövénytermesztési Szakán 1978-ban kertészmérnöki, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1982-ben gyógyszeranyagok doktora diplomát, 2012-ben pedig fitoterapeuta képesítést szereztem (GYEMSZI-ETI). Több mint 10 gyógynövényismeret, humán- és állatgyógyászati fitoterápia, népi orvoslás, illóolaj ismeret és aromaterápia témakörrel foglalkozó könyvet, könyvfejezetet írtam, szerkesztettem, illetve fotóztam. Az említett témaköröket intézetekben, egyetemeken kutattam, illetve oktattam. Több, gyógynövényekkel, illóolajokkal és ezen hatóanyagokat tartalmazó készítmények előállításával és forgalmazásával foglalkozó cégnek voltam 12 éven keresztül a kutatás-fejlesztési és törzskönyvezési vezetője. Mintegy 50 gyógytermék és kozmetikum kifejlesztésében vettem részt, illetve intéztem azok magyarországi, illetve 8 európai országba és Kanadába történő forgalomba hozatalának engedélyeztetését.
Tudományos és ismeretterjesztő közleményeim száma eléri az 500-at. Alapító tagja vagyok az Európai Etnofarmakológiai Társaságnak (European Society of Ethnopharmacology), illetve tagja vagyok a Phytothérapie de la recherche á la Pratique című folyóirat tudományos testületének.

Államalapításunk 1000. évében a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban (ma Skanzen) kiállítást rendeztem a népi orvoslásunk évszázadairól (A hagyományos orvoslás évszázadai címmel), ami azóta tíz helyen került bemutatásra. 2011-ben a veszprémi várban található Szalézianum Érsekségi Turisztikai Központ felkérésére készítettem el a Halimbai füvesszoba című kiállítás forgatókönyvét, növényfotóit és interaktív gyógynövénykeresőjét. Szakértő konzultánsa voltam a 2014-ben elkészült Gyógyító hagyomány című 4 részes filmsorozatnak, amit több országban is bemutattak. Két, gyógynövényekről készült CD-ROM, egy interneten keresztül elérhető adatbázis (Gyógynövénykereső) és egy Androidos mobil gyógynövény alkalmazásnak (HerbIndex) vagyok a szerzője és növényképeinek fotósa.

Kanadában, Egyesült Államokban, Indiában és Nepálban tett tanulmányútjaim során népi növényismeretet, gyógynövény adatbázis építést, valamint tea termesztést, -feldolgozást és -forgalmazást tanulmányoztam, illetve az említett első két országban népi orvoslás és népi növényismeret témakörben tartottam szemináriumokat.

Az Aromatika Magazinban velem 2020 végén készült interjú ITTolvasható:

Oktatói, tudományos- és ismeretterjesztő tevékenység (PDF); Publikációk jegyzéke (PDF)