Tárnics Bt. - dr. Babulka Péter egyéni vállalkozó

Népi orvoslás, (népi) gyógynövényismeret, fitoterápiaBEMUTATKOZÁS

OKTATÁS
KÖNYVEK
CIKKEK
KIÁLLÍTÁS
FILMEK

ELÉRHETŐSÉG
PARTNEREK

GYÓGYNÖVÉNY KERESŐ
HERBINDEX
BLOG


Filmek

A népi orvoslásunk "racionális" (természettudományos megközelítéssel könnyebben megérthető és hatásosságukat könnyebben igazolható) gyógymódjairól, valamint a különféle "irracionálisnak" nevezett (hiedelmeken alapuló, mágikus- vagy szertartásos) eljárásairól a majd egy évszázada folyó gyűjtőmunka során bőséges ismeretanyag gyűlt össze, azonban nem készült ez idáig olyan film, amely tematikusan, a "racionális" és az "irracionális" elemeket egyaránt érintve mutatná be annak sokszínűségét.

A Médiatanács Kollányi Ágoston Pályázatain nyert támogatásnak köszönhetően Novobáczky Sándor forgatókönyvíró - filmrendező, Nádorfi Lajos operatőr és jómagam Magyarországon, Kárpátalján, Erdélyben és Moldvában, több mint 6000 km-t megtéve közel 40 helyszínen forgattunk. Helyi szakértőkkel konzultálva és az Ő segítségüket igénybe véve jártuk füvesasszonyokkal együtt a kerteket, erdőket és mezőket; kenőembereket és hagyományos gyógyítókat kerestünk fel, és tőlük elsősorban a máig fennmaradt gyógyító hagyományok felől érdeklődtünk. A filmkészítés kiemelten fontos célja az volt, hogy a Hagyományos orvoslás évszázadai című kiállításon archív felvételek segítségével ismertetett gyógymódokból élő hagyományként minél többet bemutassunk.

Számos gyógynövény gyűjtéséről és alkalmazásáról, illetve különféle gyógymódokról (masszírozás - kenés, köpölyözés, piócaterápia, méhszúrás terápia; viaszöntés, ónöntés; állatgyógyítás, gyógyító imák alkalmazása stb.) készítettünk felvételeket. A több mint 40 órás nyers filmanyagból készült 3 részes sorozat (egyenként 26'-es) címe a Gyógyító hagyomány, az egyes fejezetek alcímei pedig a következők: Bőkezű természet; Füvesasszonyok, kenőemberek; Népi orvoslás: múlt és jelen. A sorozat ősbemutatója: a Duna Televízió.