Tárnics Bt. - dr. Babulka Péter

Népi orvoslás, (népi) gyógynövényismeret, fitoterápia

BEMUTATKOZÁS

OKTATÁS
KÖNYVEK
CIKKEK
KIÁLLÍTÁS
FILMEK

ELÉRHETŐSÉG
PARTNEREK

HERBINDEX
BLOG


Könyvek

Szerzőként:

 

Boros Szilvia - Babulka Péter
Gyógynövények és alternatív terápiák a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében
Budapest, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara - SpringMed Kiadó, 2018

  E munka több száz cikk és tanulmány összefoglalása alapján hasznos kézikönyve lehet az egészségügyben (belgyógyászati, kardiológiai, diabetológiai osztályokon, szakrendelőkben) dolgozó orvosoknak, szakasszisztenseknek és szakápolóknak, az alternatív gyógyászat iránt érdeklődő és azok módszereit alkalmazó szakemberek számára, és hasznos segítséget nyújthat a betegekben felvetődő kérdések megválasztásához is. A könyv a különféle szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságának és főbb jellemzőinek bemutatása mellett tárgyalja: 1) a táplálkozás és étrend-kiegészítés szerepét, 2) a gyógynövények és gyógynövényalapú készítmények fitoterápiás alkalmazásának lehetőségeit, 3) a fizikai aktivitás szerepét, 4) a wellness és gyógykezelések kínálta lehetőségeket, valamint 5) néhány gyógytea és gyógyfűkeverék bemutatását.
A könyv a címben foglaltak mellett foglalkozik a cukorbetegséggel, a metabolikus szindrómával és az elhízással, illetve ezek megelőzésének és kezelésének lehetőségeivel is.
   
 

Babulka Péter
A Kárpát-medence gyógynövénykincsei
Budapest, TERC-PRESS, 2015

  A flexi-táblás, fényes fóliával borított, 334 oldalas könyv (165x235 mm) vázlatos áttekintést ad a gyógynövényes történelmünkről, a gyógynövények népi- és modern alkalmazásáról, a takarmányozásban, az állatgyógyászatban, valamint a természetes kozmetikumokban való felhasználásának lehetőségeiről. Emellett rövid összegzések találhatók a gyógyhatású élelmiszernövényeinkről és az ehető vadnövényekről, valamint az illóolajokról, az aromaterápiáról, és ez utóbbiak gyógyturizmusban betöltött szerepéről is. Összességeben mintegy 250 gyógynövény kerül megemlítésre, ezek több, mint felénél színes ikonok és monografikus leírások segítik azok jobb megismerését. A színes képek száma meghaladja a 300-at.
Tartalomjegyzék
   
 

Babulka Péter - Boros Szilvia
Gyógynövények és alternatív terápiák a mozgásszervi betegségek kezelésében.
Budapest, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara - Springmed Kiadó, 2015

  A számos szakkönyv, illetve több száz cikk és szakirodalmi ismertetés adatait összefoglaló 140 oldalas, 32 színes fotót tartalmazó, puha fedeles, fóliával borított könyv (165x235) egyaránt hasznos információs forrás lehet az egészségügyben (reumatológiai osztályokon, szakrendelőkben) dolgozó orvosoknak, szakasszisztenseknek és szakápolóknak, de hasznos útmutatóul szolgálhat a gyógyulni vágyó és a panaszok enyhülésében reménykedő mozgásszervi betegeknek is, hiszen többek között olyan kérdésekkel foglalkozik, mint 1) a táplálkozás és étrend-kiegészítés szerepe, 2) gyógynövények, gyógynövényalapú készítmények, fitoterápiás kezelési lehetőségek, 3) illóolajok és aromaterápia, és 4) állati eredetű termékek (méhméreg, kígyóméreg, piócakezelés, kagylókivonatok) alkalmazásának lehetőségei. Mindezek mellett - önálló fejezetben - hasznos tanácsok és receptek is találhatók a mozgásszervi betegségekkel járó panaszok enyhítésére.
Tartalomjegyzék
   
 

Babulka Péter - Szabó László Gyula - Fődi Attila:
Erény és bizalom. Képes, szelektív gyógynövény és -gombaismertető
Budapest, DXN Europe Kft., 2012

  A tudományos ismeretterjesztő könyv több mint 200 szakirodalmi forrásra támaszkodva 45 gyógygomba, kékmoszat, illetve gyógynövény monografikus ismertetését adja, különös hangsúlyt helyezve az egyik legismertebb gyógygomba, a pecsétviaszgomba terápiás alkalmazhatóságának ismertetésére. A könyvben emellett 14 féle növényi összetevő, illetve gyógyszerekben, gyógy- és étrendkiegészítő termékekben használt segéd- és adalékanyag ismertetése is megtalálható.
   
 

Babulka Péter:
Gyógynövények és fitoterápia
in Mátray Árpád (szerk.): Az ökológiai és alternatív állatgyógyászat alapjai
(Mezőgazda Kiadó, Budapest 2005, p. 50-79.)

  Az alternatív terápiák iránt érdeklődő állatorvosok és ökológiai állattartók számára készült tankönyv szerzői feldolgozzák a gyógynövények és a fitoterápia, a homeopátia és a Bach-féle virágterápia, az ájurvédikus orvoslás, az akupunktúra, a kiropraktika, a geopátia, a magnetoterápia, a biofizikai orvoslás és egyéb alternatív terápiák lényegét. Emellett foglalkoznak az ökológiai gazdálkodás és a bioállatartás kérdéseivel is.
   
 

Babulka Péter:
Ismerjük fel a termesztett gyógy- és fűszernövényeket!
(Gabo Könyvkiadó, Budapest - 2003)

  A könyv 130 termeszett gyógy- és fűszernövényt mutat be, ebből 120 fajt részletesen, 145 fotó segítségével. A kötetet elsősorban a gyógy- és fűszernövények termesztésével, feldolgozásával és oktatásával foglalkozó szakembereknek ajánljuk, de hasznos olvasmánya lehet minden kedvtelésből kertészkedőnek.
   
 

Babulka Péter:
Aromaterápia
Aromatherapy
in: Nemes Tibor András - Szanyó Ferenc (szerk.): Masszőrképzés A-tól Z-ig
(Malawi Kiadó, Győr, 2002, III. kötet, p. 229-253.)

  A masszőröknek készült könyv Aromaterápia című fejezetében az illóolajok használatának történeti áttekintése és az aromaterápia főbb irányzatainak bemutatása mellett az olvasó tájékoztatást kap az illóolajok fontosabb kémiai, hatástani és terápiás tulajdonságairól, az illóolajok sokoldalú alkalmazhatóságának lehetőségeiről, alkalmazási javallatairól és ellenjavallatairól, valamint a napjainkban folyó aromaterápiás kutatásokról és a masszázs aromaterápia alapjairól.
   
 

Babulka Péter:
Ismerjük fel a vadon termő gyógynövényeket!
(Gabo Könyvkiadó, Budapest - 2001)

  A könyv 130 vadon élő gyógynövényfajról tesz említést, ebből 110-et részletesen tárgyal 210 színes növénykép segítségével. A kötetet elsősorban a gyógynövények gyűjtésével, feldolgozásával és oktatásával foglalkozó szakembereknek ajánlja a szerző, de hasznos útitársa lehet minden kirándulónak is.
   
 

Dr. Babulka Péter, Kósa Géza:
Képes gyógynövénykalauz
(Herbária-Propszerv Kft., Budapest - 1991)

  A könyv 104 vadon termő gyógynövényfaj leírását, használatának rövid ismertetését, gyógytea recepteket és 114 színes növényképet tartalmaz.
   
 

Babulka - Borsányi - Grynaeus:
Síppal, dobbal...
Hagyományos orvoslás az Európán kívüli népek körében
(Mezőgazdasági Kiadó, Budapest - 1989)

  A tanulmánykötet szerzői Afrika, Ázsia, Dél-, Közép- és Észak Amerika egyes népeinek gyógyászatába avatják be a kultúrtörténet iránt érdeklődőket.

Szerkesztőként, fotósként:

 

Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gyula:
Gyógynövények ismerete - a fitoterápia és az alternatív medicina alapjai
(Galenus Kiadó, Budapest - 2012)

  A könyv szerzői több évtizedes oktató és gyakorlati (kísérletes) tapasztalatukat adják át e könyvben az olvasónak a több, mint 550 oldalas könyvükben. A kötet a fitoterápia alapok (növényi nyersanyag, hatóanyag, gyógynövények a terápiában) bemutatása mellett közel 300 növény részletes és mintegy 200 növényfaj tömör ismertetését foglalja magában. A növényfotókat Babulka Péter készítette.

 

Járainé Komlódi M. (szerk.)
Pannon Enciklopédia
A Gyógyító növények című fejezet fotóit készítette: Babulka Péter
(Dunakanyar 2000, Budapest, 1995.)

  A többszerzős tanulmánykötet a növényvilág fejlődéstörténetével, hazánk vegetációival és növénytársulásaival, erdeinkkel és erdőgazdálkodással, növényneveink és kultúrnövényeink eredetével, gazdasági-, gyógy-, és dísznövényekkel, valamint flórakutatással, és a növények művészetben betöltött szerepével foglalkozik.

   
 

Rácz Gábor, Rácz-Kotilla Erzsébet, Szabó László Gyula
Gyógynövényismeret, fitoterápia alapjai
Babulka Péter: szerkesztés és fotók
(Sanitas Alapítvány, 1992)

  A kötet szerzői több évtizedes kutatói és oktatói tevékenységük tapasztalatait sűrítették ebbe a természet védelmével, gyógynövénytermesztéssel, növényi drogokkal és a fitoterápia alapismereteivel foglalkozó, több mint 400 gyógynövényt érintő kötetben. A részletesen bemutatott gyógynövények száma 230, a fotóké 96, a grafikáké (készítette Tóth Erzsébet) 70.